Ljudlabbar på Linné

På alla hjärtans dag så blev vi inbjudna till Linnéskolan för att få testa lite ljudlabbar. 

När vi var på Linneskolan så berättade Jenny om lite olika vibrationer och hur det inkluderar i ljud. Allt ljud som vi hör kommer från någon slags ljudkälla, t.ex. Högtalare, olika instrument, i princip vad som helst. 

På en station gjorde vi en massa små experiment där vi använde oss med hjälp av framför allt stämgaffel. Vi slog bland annat på en stämgaffel och stack sedan ner den i en skål med vatten. Vattnet skvätte eftersom stämgaffeln hade satts i rörelse. Vi fick också skapa musik och göra en trådtelefon. Vi lärde oss att de funkar eftersom att tråden mellan muggarna sätts i rörelse av det man säger.  

Vi gick också en rundtur på skolan av några elever. Det var bra så att vi fick känna in oss lite på skolan. I slutet av dagen samlades vi i klassrummet där vi började och Jenny hade visade en hemsida där man kunde jämföra och testa hur mycket Hertz man kunde höra. Ljudets frekvens mäts i Hertz, vilket innebär antalet svängningar per sekund. Hon pratade också om hur ljud uppstår.  Länk till hemsidan – https://www.szynalski.com/tone-generator/

Ett stort tack till Jenny och eleverna som lät oss vara på Linné under eftermiddagen 

Detta bildspel kräver JavaScript.

/Elever i 6C

Ps.

Några av eleverna ska ha rekvisita till showen. De eleverna har (rätt) bra koll på vad.
Måndag 16/3
avslutas dagen på Haganässkolan. Vi går dit efter lunch.
Tisdag 17/3 Några elever börjar skoldagen kl 8:00 på Haganässkolan, resten går dit runt 9:30. Vi äter lunch där. Eleverna behöver ha med sig bestick, något som pastasallad kan serveras på, samt någon mellis (likt den till nationella proven.) Showen är mellan 15.00-16.30 i Haganässkolans Aula.

Trevlig helg!

/Amanda

Det här inlägget postades i Lektioner och utflykter. Bokmärk permalänken.